08/08/2021

Žena je ženi vuk?

$

37 joj je godina a još se nije udala?

Udaje se sa 23 – sigurno je trudna.

On se razveo zbog nje – kurva.

Pokazala je dekolte i noge – provocira.

Obukla je tange na plažu – kurva.

Sunča se u toplesu – provocira.

Vidi je kako je smršavila – sigurno se izgladnjuje.

Vidi je kako se udebljala – sigurno ju onaj njen vara.

Ona voli seks – kurva.

Rastavljena sa troje djece – nitko ju neće htjeti.

Razvela se – raspuštenica.

Udana, dvoje djece, domaćica – ne radi ništa u životu.

Uspješna poslovna žena – ganja karijeru umjesto da se uda i rađa djecu.

Gle koliko ima celulita. Strija. Pjegica. Podočnjaci.

Izgleda umorno – zašto ne stavi šminku.

Vidi kako ima tanke usne – neka ih poveća.

Povećala je sise – kurva.

Ima muškarca 20 godina starijeg – sigurno je zbog novaca s njim.

Udala se zbog novaca.

Razvela se zbog novaca.

Sama je već 3 godine – što čeka, bit će joj kasno.

Rastala se u pedesetoj – tko će ju htjeti tako staru.

Drugačija je – pravi se pametna.

Stavlja previše šminke.

K***a.

Raspuštenica.

Glupača.

Jadnica.

Milfača.

Drolja.

Krava.

….

Nastavi niz. Jer ovih odvratnih izjava ne fali. Ima ih bezbroj. I dalje žive, ne umiru. A trebaju se pokopat deset metara ispod zemlje, zabetonirat, stavit spomenik gore i napisati RIP – neka nam oproste našu ružnoću. Čitate ove izjave i našle ste se skoro u svakoj. Neka digne ruku svatko tko je bar jednom pomislio ili rekao nešto od ovoga. Ja dižem ruke i noge. Nažalost.

Žene, da li nas je sram?

Znate li da većina ovih izjava dolazi od žena, a ne od muškaraca?

Žena je ženi vuk? Ili kako kaže moja prijateljica, žena je ženi žena.

Ne volim ovu izjavu. Ne slažem se s njom. A opet, praksa pokazuje suprotno i redovno viđamo ljubomorne žene, lažne žene, uspavane žene. Žene koje ne podržavaju druge žene. Kao da ženama nije dovoljno teško u svijetu u kojem još uvijek muškarci vode glavnu riječ. Uz to što se dokazujemo muškarcima, trebale bi se dokazivati i ženama?

Ne. Nikad. Krivo. Vrati se natrag. U prošlost. U djetinjstvo.

Što je to u nama toliko ružno da se hranimo sa tuđom boli? Zašto smo ružni iznutra? Zašto si ružna, pitaš li se kad? Ili iskrenije, priznaj si, zašto si tužna? Riječi bole, sijeku, režu. Nekog više, nekog manje. Tvoja tuga je prerasla u ljutnju. Tvoja ljutnja u ogorčenost. Tvoja ogorčenost u ljubomoru. Tvoja ljubomora u zlobu. Gdje ide tvoja zloba u ovom slučaju?

Drugoj ženi. Tvojoj susjedi, prijateljici, sestri, kolegici. Ne ide sigurno muškarcu. Njih ne zanimaju ovakve izjave. Napadate ženu jer znate da od žene više boli. Pa nastavljate i dalje. Hranite svoju nesigurnost i nevoljenost životom. Tijelom. Obitelji. Kućom. Partnerom. Poslom. Odjednom vam je kriva tamo neka žena u tangama na plaži. Ima li to smisla? Smisla nema, samo ljutnja caruje i hranite si srce sa trulim emocijama.

Emocijama koje su spremne za smeće. Da razmislite srcem znale biste da je nešto trulo u vama što vam ne dopušta davanje podrške drugoj ženi.

Niste vi krive. Nismo mi krive.

I vi ste patile u djetinjstvu, i vama je falilo ljubavi. Sve je u redu sada. Možemo prestati sa time. Prestani biti vuk drugoj ženi. Prestani učiti djecu da bude vuk drugoj ženi. Prestani huškat muškarce protiv žena. Oni vole žene, ne kvari im to.

Daj ženi podršku. Uvijek. I kada se rastaje. I kada ostavlja. I kada je ostavljena. I kada je napuštena. I kada je uplakana. I kada je izgubila posao. I kada je prevarena. I kada je izdana.

Ženo, daj ženi podršku.

Budi Žena Ženi. Ona prava kakva bi trebala biti. Svjetlo. Rame za plakanje. Sunce. Stijena. Podrška. Sve što je potrebno, a sve što i tebi samoj najviše treba

0 Komentara

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

stela cavrić autorica
Stela Cavrić

Ja ne znam što pišem. Riječi same dolaze. Tipkam, tipkam… Kao da je nešto u meni i želi izaći van. Toliko toga, riječi, misli, snovi, neka sve ide van. Neka si svatko uzme što mu treba. Možda se netko pronađe u jednoj rečenici, možda u cijelom tekstu, a možda i nigdje.

I nigdje je u redu. Zapravo, sve je u redu. Prihvaćam, i idem dalje. Da se trebamo razumjeti sada, razumjeli bismo se. Možda ćemo sutra, možda za pet dana, možda za pet godina.

Neka bude kako treba biti.

Povezani blogovi

Ovo je Ništa

Ovo je Ništa

Ništa sam. Ne osjećam ništa. Ne vidim ništa. Ne reagiram na ništa. Praznina. Mrtvilo. Sjene. Nemam ništa. Moje tijelo je ništa. Ništa u srcu. Ništa...

Ljubav

Ljubav

Za sve ono što Ljubav nije. Ljubav nije bol. Nije patnja. Nije neodlučnost. Nije uvjetovanje. Nije žrtva. Ljubav nije gubitak sebe zbog tebe. Ljubav...

Uzmi si svoj nemir

Uzmi si svoj nemir

Uzmi si svoju ljutnju, meni ne treba. Uzmi si svoj bijes, moj je izliječen. Uzmi si svoje nezadovoljstvo, ja sam zadovoljna. Uzmi si svoju patnju,...

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatite se na newsletter!

 

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim pjesmama, dnevnicima i blogovima, kao i budućim inovacijama u sklopu rada bloga! Neću vam slati spam u bilo kojem obliku ili formatu.

Uspješno ste se pretplatili!