11/07/2021

Plivaš li u močvari pored bistre rijeke?

$

Navika je čudna stvar. Uvuče ti se u kožu, u kosti, u cijelo tijelo i ne pušta te van. Zove te svaki dan i govori kako ti je udobno u zoni komfora, kako tu sve znaš, sve je poznato.

I svaki dan živiš isto, u istom okruženju, osjetiš isti miris cvijeća, viđaš iste leptire, nebo je svaki dan plavo, sunce grije istom jačinom, smiješ se automatski jer si tako naučila. Tako je ”ispravno”. Tako je ”poznato”.

Ovo sve zvuči vrlo toplo, svijetlo i ugodno. Sad zamislite da ovu toplinu zamijenite sa sivim tonovima. Sivim tonovima u vašem unutarnjem okruženju. U vašem umu, u vašem srcu. U vašoj duši. Odmah vas obuzima neka hladnoća, nije više tako toplo. Ugoda je nestala. Boje su izblijedile. Smračilo se. Iz tog mraka je ponekad teško izaći. Želimo, ali ne ide tako lako. Godine i godine sivila, življenja na isti način, razmišljanja na isti način.

Toliko smo očvrsnuli da smo naučili plivati u močvari. Voda je teška i mutna, ali mi plivamo odlično. Čak smo naučili sve stilove. Čudimo se kako tako dobro plivamo uz sve te terete ispod površine koji nas vuku prema dolje. I onda jedan dan čujemo neki poziv. To je poziv naše duše. Dosta joj je prljave močvare. Ne može više živjeti u mutnom. Teško joj pada pretvaranje i osjeća težinu svega što dotakne. Želi da pročistimo močvaru i želi plutati na površini. Lagano.

Dosta joj je mraka i sivila.

Nekako se trgnemo, isplačemo, razmislimo i krenemo u promjenu. Sve nas boli. Emocije izlaze. Ne možemo se nositi sa njima. Padnemo. Dignemo se. Padnemo tri puta za redom. Četvrti put se ne želimo više dizati. Srećom, Svemir je uz nas pa nam pošalje ruku koja će nas dignuti. Dižemo se. Dišemo. Krećemo. Korak po korak. Osmijeh po osmijeh. Suze, jako puno suza. Ali se iskopamo, pročistili smo močvaru, više nije toliko prljava. Skoro pa i vidimo dno. Nema više teške trave koja nas vuče dolje.

Nema mulja. Sve je čišće. Laganije.

Tako smo sretni. Uspjeli smo. Nakon godina teške muke. Izađemo iz močvare koja je sada čista, pogledamo iza sebe, i vidimo bistru predivnu rijeku. Stanemo zamišljeno i pomislimo… zašto sam čistila močvaru kada sam mogla samo izaći iz nje i kupati se u bistroj rijeci? Zašto nisam išla jednostavnijim putem?

Samo da sam se okrenula na vrijeme, vidjela bih. Samo da sam skrenula pogled, vidjela bih. Samo da sam tražila pomoć, pružila bi mi se.

Svatko može ovo shvatiti na svoj način. I moj način pisanja nije za svakoga. Izvuci što ti treba, zaboravi ostalo. Poanta je u tome što često tražimo izgovore i teže načine da bismo nešto promijenili. Naći ćemo sto izgovora i situacija koje će nas spriječiti i otežati naš rast, dok smo možda samo mogli pogledati iza sebe i vidjeli bismo da je spas na drugoj strani.

Da je preko puta prijatelj, pomoć, bistra rijeka… Da preko puta nema toliko patnje. Da nismo sami. Nisi sama. Nisi sam.

Ali na kraju dana, svatko ima svoj izbor, svaka duša ima svoj put. Kada smo spremni učitelj se pojavi.

4 komentara

 1. Iva

  Jako lijepo napisano 👍😍

  Reply
 2. KataLB

  Možda je i dobro proći močvaru, jer na taj način uvidimo ljepotu bistre rijeke.Kako bi osjetli bistrinu ako nismo osjetili i prošli močvaru ?
  Jako lijepo Stela ❤
  Čitam se u tvojim riječima

  Reply
  • stelacavric

   Ako ne znamo za tamu, kako bi znali cijeniti svijetlo. Upravo to 💙 hvalaa 🥰

   Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

stela cavrić autorica
Stela Cavrić

Ja ne znam što pišem. Riječi same dolaze. Tipkam, tipkam… Kao da je nešto u meni i želi izaći van. Toliko toga, riječi, misli, snovi, neka sve ide van. Neka si svatko uzme što mu treba. Možda se netko pronađe u jednoj rečenici, možda u cijelom tekstu, a možda i nigdje.

I nigdje je u redu. Zapravo, sve je u redu. Prihvaćam, i idem dalje. Da se trebamo razumjeti sada, razumjeli bismo se. Možda ćemo sutra, možda za pet dana, možda za pet godina.

Neka bude kako treba biti.

Povezani blogovi

Ovo je Ništa

Ovo je Ništa

Ništa sam. Ne osjećam ništa. Ne vidim ništa. Ne reagiram na ništa. Praznina. Mrtvilo. Sjene. Nemam ništa. Moje tijelo je ništa. Ništa u srcu. Ništa...

Ljubav

Ljubav

Za sve ono što Ljubav nije. Ljubav nije bol. Nije patnja. Nije neodlučnost. Nije uvjetovanje. Nije žrtva. Ljubav nije gubitak sebe zbog tebe. Ljubav...

Uzmi si svoj nemir

Uzmi si svoj nemir

Uzmi si svoju ljutnju, meni ne treba. Uzmi si svoj bijes, moj je izliječen. Uzmi si svoje nezadovoljstvo, ja sam zadovoljna. Uzmi si svoju patnju,...

Pretplatite se na newsletter!

Pretplatite se na newsletter!

 

Pretplatom dobivati ćete obavijesti o zadnje objavljenim pjesmama, dnevnicima i blogovima, kao i budućim inovacijama u sklopu rada bloga! Neću vam slati spam u bilo kojem obliku ili formatu.

Uspješno ste se pretplatili!