Kad te život protrese

Kad te život protrese ne pitaj se zašto. Pitaj se što si učinio da je život odlučio da ti treba reset. Što si učinio i što nisi učinio. Pitaj se koliko si osuđivao na temelju izgleda, na temelju titule, na temelju vjere. Pitaj se koliko si se pretvarao da se svidiš nekome. Koliko si trpio zbog papira, zbog obitelji , zbog odobravanja, zbog mira.

Pitaj se zašto si mislio da si bolji od drugih.

Je li to zbog tvoje titule, tvojih novaca, tvog života po špagi, tvog obavljanja svega u pravo vrijeme? Zašto misliš da je tvoje vrijeme pravo vrijeme i za ostale? Zašto misliš da je tvoj način života ispravniji?

Zašto misliš da si bolji od onog rastavljenog? Od onog bolesnog. Od onog siromašnog. Od onog bez fakulteta. Pitaj se zašto sjediš sa ljudima koji osim dugog jezika, za tebe nemaju riječi podrške. Pitaj se zašto toplu riječ i podršku mijenjaš za hladnoću i lažno divljenje. Umiri se i pitaj se. Neka srce odgovori. Um te doveo do ovoga. Um te neće spasiti. Kome se pokušavaš svidjeti? Koga lažno predstavljaš? Bojiš li se pokazati sebe? Misleći da si bolji, ustvari pokazuješ da si gori.

Što je nečija titula ako nema dobrote u čovjeku? Osuđivanje i uspoređivanje, podjela na bolje i lošije, čemu sve to vodi? Koga to hrani? A kada te život protrese pitaj se kojoj skupini pripadaš. Možda ni jednoj, a možda svakoj.

Nikad nije do titule, novaca, zanimanja, braka, vjere – uvijek je do osobe.

Upoznala sam najluđeg koji prvi pomaže. Upoznala sam najmirnijeg koji kalkulira prije nego pomogne. Upoznala sam ”da draga” žene koje su sve samo ne drage. Upoznala sam djecu rastavljenih roditelja koja su svjesnija od djece roditelja u braku. Upoznala sam alkoholičara koji bi ti dušu dao, a samo mu je duša ostala. Upoznala sam doktore koji pričaju jezikom poklona i mita.

Titula bez duše ne vrijedi ništa. Pun džep sa praznim srcem je samo papir lako zapaljiv. Dobrota se ne mjeri brojem pročitanih knjiga. Smiren čovjek ne znači nužno i dobar čovjek. Čovjek je samo čovjek. Na kraju dana što nije jedino bitno da je uz vas dobro srce, uši koje slušaju i zagrljaj koji liječi?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: